Muzsikáló Egészség Alapítványi
Alapfokú Művészeti Iskola

Muzsikáló Egészség Alapítványi
Alapfokú Művészeti Iskola

MUZSIKÁLÓ EGÉSZSÉG ALAPÍTVÁNYI
ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

alapítványi
beszámoló

közhasznú
jelentés

Zeneiskolában

Mozgáspihenők: a tanárok megtanulhatják, hogyan lehet az egész napos iskolai munka után zeneórára érkező növendékek fáradtságát enyhíteni és ezzel a tanítást-tanulást, valamint az otthoni gyakorlást hatékonyabbá tenni. 
Zenei mozgások alapozása és korrekciója a növendékek által kedvelt léggömbös, labdás és ugróköteles játékokkal a könnyebb, gazdaságosabb és szebb zenei kifejezés érdekében. 
A túlzott lámpaláz enyhítése, a szorongás csökkentése a szereplés előtt elvégzett lazító mozgásokkal. Az egészséges „zeneszerű” életforma alapelemeinek megismertetése a növendékekkel és családokkal a foglalkozási ártalmak korai megelőzése érdekében.

Zenei munkaképesség-gondozás​ (ZMG)

A zenei munkaképesség-gondozás (ZMG) a huszadik század második felében kialakult pedagógiai ágazat, az egészséges zenész életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája. A ZMG programj​ának vezetője és egyetemi oktatója dr. Pásztor Zsuzsa és Négyesi Anna zenetanárok. A Muzsikáló Egészség Alapítvány 1995-ben kezdte a ZMG továbbképzéseit.

dr. Kovács géza

A ZMG megalapozója dr. Kovács Géza testnevelési tudományos kutató, aki 1959-től kezdődően Kodály Zoltán és a Liszt Ferenc Zeneakadémia vezetőinek megbízásából végezte munkáját a zenepedagógia és a zeneművészet szolgálatában kerek négy évtizeden át. 1996-ban életműve elismeréseként Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetést adományozta neki. 1999. január 19-én hunyt el, 83 éves korában. A zenei munkaképesség-gondozás olyan pedagógiai szemléletet képvisel, amely nemcsak követelményeket állít a tanulók elé, hanem a követelmény teljesítésének személyi-feltételeiről is gondoskodik. Ez a módszer nemcsak mozgás, hanem gondolati rendszer, pedagógiai és életvezetési koncepció. Preventív és korrigáló egészségvédelem, egészségmegőrző zenepedagógia. A zenei munkaképesség gondozás leglényegesebb eleme az egyéni ingeradagolás.